Kvak.com

Miss Slovenije Nives Orešnik: "Verouk spada k splošni izobrazbi"

petek, 3. maj 2013
Nives Orešnik, MIss Slovenije
Nives Orešnik je mnenja, da bi morali verouk poučevati tudi v šolah in to ne samo najmlajše. Čeprav sama nima opravljenih vseh zakramentov, pa trenutna Miss Slovenije prihaja iz verne družine, zato ji je religija blizu: "Po mojem mnenju ne bi nikomur škodilo, če bi bil seznanjen z določenimi zgodovinskimi dejstvi, ki se navezujejo na nauk o veri. To bi resnično moralo spadati k splošni izobrazbi in menim, da ne nujno le v zgodnjih letih." Vseeno pa je Nives do krščanske Cerkve tudi kritična, saj meni, da se v 21. stoletju ne moremo več oklepati nekaterih staromodnih načel, ki ljudem danes niso več blizu. (vir: Story)
Komentarji:
 1. Nada pravi:
  3.5.13 ob 13.46

  Pa kaj še! Ne rečem, da v šoli kaj povedo o vrstvih sveta, toda verouk, kot sestavni del učnega programa, to je poneumljanje in izsiljevanje nesmislov, ki bi jih rkc rada vtepla v glave ljudi, NIKOLI, CERKEV JE LOČENA OD DRŽAVE IN NAJ TAKO OSTANE!

 2. Anonimni pravi:
  3.5.13 ob 14.30

  tipična misica

 3. pik pravi:
  3.5.13 ob 15.16

  želim mir na svetu bla bla kokoš

 4. lady pravi:
  3.5.13 ob 17.40

  saj nune imajo še nekaj prostora! glupača, govori samo v svojem imenu, ostale nas, ki mislimo da je cerkev največja mafija na svetu, pa pusti pri miru!!!

 5. gjk pravi:
  3.5.13 ob 19.16

  se vidi, da ji je nekdo opral možgane... sicer pa- če je res tak verna, zakaj se oblači pomanjkljivo oblečena/slečena?

 6. Robert pravi:
  3.5.13 ob 20.18

  če bi se ljudje učili o zgodovinskih dejstvih cerkve in kaj je vse cerkev počela - bi bile cerkve prazne

  Če bog res obstaja, zakaj ima potem cerkev strelovod

 7. majči pravi:
  3.5.13 ob 21.59

  jas pa rečem,da bi bilo v naši domovini veliko lepše,če bi spoštovali nauke krščanske vere,ne pa ideje propadlih komunistov in njihovih hlapčekov.

 8. Razumnica pravi:
  4.5.13 ob 08.06

  Pamet v roke, ne pa k'r neki.Vero uk k veri, šola je pa šola.Zakaj po dobrem vero uku tako grdo grešijo,in tega niti ne priznajo,a?

 9. Anonimni pravi:
  4.5.13 ob 10.03

  Jezusmarija kok s upaljena

 10. pujsa bradavičarka pravi:
  4.5.13 ob 15.34

  No,jaz bi pa prav rada preverila to njeno znanje o religiji, na kakšnem nivoju je. Menda ja ne bo tudi ona začela peti?

 11. Anonimni pravi:
  4.5.13 ob 18.44

  Nada, ko si boš razjasnila kaj pomeni, da je cerkev ločena od države, pridi nazaj, pa še kakšno reci. V Sloveniji se ta stavek papagajsko ponavlja, bolj malo ljudi pa dejansko ve, kaj to v resnici pomeni.
  Itak pa takšnega sovraštva proti cerkvi kot je v Sloveniji ne viidš nikjer na svetu. Razumniki pa taki. To je samo drhal, ki misli, da v imenu demokracije in liberalnosti sme vse. In beseda res ni konj, mar ne?

 12. ... pravi:
  4.5.13 ob 19.17

  ^ cry me a river

 13. Robert pravi:
  4.5.13 ob 19.54

  anonimni - samo mariborska cerkev dobil 20 milijonov na leto - jaz bi jim dal 0€ na leto, če kaj rabijo naj molijo in jim bo bog dal, če obstaja jim ga bo dal.
  Oziroma jim bi dal toliko, koliko bi ljudje darovali v cerkev, od države pa 0€.

  Kaj pa križarske vojne, sežiganje na grmadah , pobijanje vsakega ki je rekel da je zemlja okrogla,sežgali vsakega ki je rekel da se zemlja vrti okoli sonca , pedofilija , mučenje otrok.
  Ja res lepa ta cerkev, nič čudnega da je vernikov vedno manj.

 14. mamka pravi:
  4.5.13 ob 23.00

  bravo Robert!

 15. nives pravi:
  5.5.13 ob 01.04

  če bi bla ona iz verne družine, vrjemte da ji noben zakrament ne bi mankal....pa pozabla je povedat, da bi nahranla še lačne otroke v afriki...afna...

 16. Anonimni pravi:
  5.5.13 ob 01.31

  Ločitev cerkve od države pomeni predvsem to, da se lahko državljani prosto odločajo za katerokoli veroizpoved oziroma da država ne favorizira točno določene verske skupnosti. To pomeni, da sta država in cerkev dve samostojni entiteti, da se ne vmešavata v notranje zadeve ena druge. Na formalni ravni. Beri: To ne pomeni, da cerkev ne sme izražat mnenja recimo o politiki in družbenih problemih! To ne pomeni, da sme župnik stopit skozi vrata šole, ki je v lasti države.
  Kaj to natančno pomeni si lahko preberete v Zakonu o verski svobodi.
  Slovenija je po številu Katolikov itak država, ki bi lahko imela katoliško vero kot glavno državno religijo ali pa bi imela z ustavo določene glavne vere, ki jih priznavajo, kot je to npr. v Argentini. Tega seveda, navkljub temu, da je v Sloveniji 60% Katolikov, nimamo. Nimamo niti zakonosko priznane katoliške poroke, kar ima večina držav, kjer so Katoliki v večini.
  Razprave v kontekstu ločitve cerkve od države bi bile v kontekstu financ pogojno smiselne, če bi država resnično favorizirala to religijo. Ampak, odstotkovno gledano, po številu vernikov, je ne.
  Teoretično torej država namenja ta denar tudi 60% Slovenskih državljanov. Če Roberta ni med njimi, si je sam kriv. Saj država namenja denar za marsikaj, od česar Robert nima koristi. Pa tudi ostala večina Slovencev ne. Tudi podjetniški sklad Slovencem, celo posameznikom oziroma spjem raztala po več deset tisoč evrov, pa Robert od tega nima koristi, prav tako ne jaz Tukaj pa še vedno govorimo o populaciji 60% celotnega prebivalstva (včasih je bil ta odstotek celo nad 70%). Ampak ta denar je namenjen najrazličnejšim zadevam, vključno z vzdrževanjem kulturnih spomenikov, Karitasu, šolam, arhivom itd. In nad temi sredstvi se izvaja nadzor o njihovi namenski porabi. Za izključno versko dejavnost država ne namenja denarja.
  Sklicevanje proti cerkvi z argumenti kot so križarske vojne, sežiganje na grmadi itd. je v letu 2013 smešno. To je tako kot če bi apriori zavračali medicino samo zato, ker so leta 1935 začeli v psihiatriji prisegat na kontroverzno lobotomijo. Leta 1935 ne par stoletij nazaj!
  Pedofilija in cerkev? Pedofilija in šolstvo? Pedofilija in predšolska vzgoja? Pedofilija in športna vzgoja? Pedofilija in glasbena šola? (Presenečeni bi bili koliko je tukaj neraziskanih in neobelodanjenih zgodb!) Pedofilija kar tako? Nihče od naštetih ne zagovarja pedofilije, vključno s katoliško cerkvijo. Je kriminalno dejanje. In kriminalci so vsepovsod. Tako kot se lahko človek nepoštenih namenov »infiltrira« v družbo za varovanje in odnese milijon, se lahko tudi pedofil »infiltrira« med vzgojitelje ali duhovnike. Ne moreš kar nekaj vsepovprek na podlagi prve stvari, ki ti pade na pamet, kar obtoževat. biti veren še ne pomeni biti brezmadežen oziroma en biti človek, ki dela tudi napake. Če bi bilo tako enostavno, bi bile države z 90% vernih prebivalcev praktično brez kriminala. Pa ni tako.
  Mariborska škofija je itak zgodba zase. In z »verskim« nima dosti skupnega. Koliko denarja dobi mariborska nadškofija od države se lahko hitro vidi tukaj. Ni treba natolcevat. http://supervizor.kpk-rs.si/podj/77222199/ Ampak morda bi bilo treba ob teh cifrah tudi natančno opredelit kakšen denar je to in za kaj konkretno se troši. Ker marsikdo tega ne ve.
  Država namenja ogromno denarja tudi za druge subjekte civilne družbe. Mogoče ima Robert preko katerega od njih vendarle kakšno korist! Društvo pisateljev: http://supervizor.kpk-rs.si/podj/52715850/ Mogoče Zveza veteranov vojne za Slovenijo? http://supervizor.kpk-rs.si/podj/20075715/ Saj jaz mogoče tudi nimam nobene koristi od tega denarja. Pa mi nikoli ne bi prišlo na konec pameti, da bi rekel, da bi morala država ta denar tem predstavnikom civilne družbe odtegnit!

 17. Robert pravi:
  5.5.13 ob 09.53

  anonimni - kako se ne moremo sklicevati na križarske vojne, sežiganja na grmadah , pobijanja drugače mislečih itd. ker smo v letu 2013 - ja smo v letu 2013 , samo cerkev pa uči isto kot v času križarskih vojn - ne ubijaj, pred bogom smo vsi enaki itd. - kot govori danes in je isto proti vsem ki ne mislijo isto kot oni. Da ne govorim da je Vatikan požegnal vse vojne, Vatikan ima 50 milijard na leto , potem
  pa pomisli kakšen vpliv imaš lahko s tem.

 18. HOT MAMA pravi:
  5.5.13 ob 10.18

  NISO VI KRISTJANI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 19. anonimni pravi:
  5.5.13 ob 13.43

  Ker se je cirkev zacela vtikat v politiko,je drzava v k....posteno povedano!!!tega vcasih ni bilo,sedaj pa vsaki k....ima glavno besedo-groza!!!!!!!!!!!!!!

 20. Robert pravi:
  5.5.13 ob 14.27

  ana - nimaš pojma , krašenje doma, okraševanja jelke itd. nima nič z vero - to so poganski običaji , tudi vsi cerkveni prazniki so na isti dan kot poganski prazniki

 21. Robert pravi:
  5.5.13 ob 14.50

  - tudi pogani so imeli na isti dan kot je božič praznik in tudi svečano večerjo, tako da ne govori da je to "samo" krščanski paznik - vse kar ima cerkev je povzeto po poganskih običajih in praznikih

 22. nada pravi:
  5.5.13 ob 14.51

  anonimni
  O vem kaj pomeni, da je cerkev ločena od države. Imajo naj verouk v cerkvi in kdor želi to izobraževanje, ga ima na voljo.V šolah pa tega ne bodo vsiljevali.
  Zakaj je cerkev tu v Sloveniji bolj osovražena? Ker je veliko, veliko pokradla in smo zdaj mi vsi na slabšem ne samo verniki, vsi si bomo morali občutno poslabšati življenje,cerkev, pravična, kot pravite bi morala takoj ukrepati in vrniti, kar so pobrali.

 23. Anonimni pravi:
  5.5.13 ob 15.17

  nada in kaj je cerkev pokradla, d aje tvoje življenje zaradi tega slabše? Konkretno prosim.

  Robert, vse, kar ima cerkev ni povzeto popoganskih praznikih, dolečene stvari pa. Pa ne zaradi poganov, ampak zaradi procesov v naravi. To kaže smao nato, da določene zadeve, ki so znane večini osrednjih religij, niso kar tako padle iz lufta, ampak so zelo življenjske. Večina religijh si je v resnici med seboj zelo podobnih v svojem bistvu. Jaz nimam nič proti nobeni religiji niti proti ateistom, če to res so. Ampak večina ljudi, ki trdi, da so ateisti, je zelo ideoloških. Njihov um ni tako čist in nedovzeten za manipulacije. Poznam ene takšne primerke, ki se distancirajo od vseh erligij. Kao. Hkrati pa "slavijo" poganske praznike, prakticirajo jogo in vzhodnjaške duhovne scene in prisegajo na komunzem. Daleč od tega, da bi bil ta um "čist" in nedovzeten za ideologijo. :)
  Ampak večina ljudi kar nekaj klamfa in blodi, brez da bi imela razjasnjene pojme o bilo čem. Meni ni problem udarit debato o problemih cerkve, o problemih religij v sodobnem času, ampak z nekom, ki ima vsaj sociološko malo razjasnjene pojme. Ne kar tam z enimi bluzatorji, katerih stališča bazirajo izključno na sovraštvu do stvari, ki jih niti dobro ne poznajo.

 24. pašeresje pravi:
  5.5.13 ob 15.31

  Polovica farjev so pedofili, druga polovica pa pedri.

 25. Anonimni pravi:
  6.5.13 ob 00.06

  @pašeresje
  Kaj so pa potem tisti, ki zapeljujejo odrasle ženske? :)
  Malo se ti je ponesrečla matematika. Tvojim staršem pa verjetno še kaj drugega.

 26. Robert pravi:
  6.5.13 ob 10.13

  faktor - točno tako, ker če bi verouk,vera delala
  dobre ljudi, potem med vernimi nebi bilo zločincev

 27. pia pravi:
  6.5.13 ob 11.43

  če je pa tale ninika orešček za miss, pol sem pa jaz tud.

 28. Anonimni pravi:
  6.5.13 ob 12.06

  Robert tebi pa ni pomoči, z vero ali brez

  A misliš, da je ta izjava "če bi verouk,vera delala
  dobre ljudi, potem med vernimi nebi bilo zločincev" pametna?
  Z bilo katerega stališča? Logičnega, filozofskega, zdravorazumskega?

 29. Robert pravi:
  6.5.13 ob 12.32

  Anonimni - iz vseh vidikov : ja kdo od vernih se pa drži tistega kar piše v bibliji - noben
  Še cerkev ne verjame v to kar piše v bibliji.
  Ja kdo pa sploh še verjame v te pravljice za odrasle, ki so napisane v bibliji.

 30. nika pravi:
  6.5.13 ob 20.04

  še vedno ne razumem kaj je vam cerkev pokradla.Tisti darovi,ki jih verniki damo v puščico ali pa podarimo na kakšen drug način,niso prav nič nakradeni.krade nam država pri zasluženih plačah.to je kriminal in svinjarija,ne pa verouk.

 31. bla,bla pravi:
  6.5.13 ob 21.53

  Samo v razmislek, Nika.Katoliška cerkev je 1.000 milijoni evrov premoženja ena najbogatejših ustanov na svetu.In z vsem premoženjem upravlj ena oseba-papež. ki pridiga o ljubezni do ljudi, zlasti do ubogih, uči skromnosti, ve, da na dan na vsem svetu umre 10.000 otrok in več zaradi lakote, milijoni pa stradajo, vendar mu tega ni mar. Namesto da bi z bogastvom cerkve reševal življenja, ga raje namenja v politične namene.Toje cerkev - nič drugega kot umazana politična in gospodarska ustanova, ki z vero in tem kar je učil njen ustanovitelj Jezus že dolgo , predolgo nima nič skupnega.

 32. Robert pravi:
  6.5.13 ob 22.10

  @nika - samo mariborska ima 800 milijonov izgube , potem so zaradi tega ljudje izgubuli denar v Zvon1, Zvon2 - torej so pokradli ljudem denar, zaradi njihovega pohlepa . Zato sem jaz da se jim da od države 0€ na leto , če bog obstaja jim bo on dal denar.

 33. Anonimni pravi:
  7.5.13 ob 01.07

  @Robert, upam, da si še mlad. :)

 34. Anonimni pravi:
  7.5.13 ob 08.29

  če bi dali verouk v šole potem bi mogli dati za VSE vere vključno i islamom in budizmom in tako naprej. sicer pa je to ena bolj bedastih stvari kar sem jih slišal, če bi ji bila vera blizuse ne bi slikala skoraj naga in podobne reči. drugo pa je verouk vera in zgodovinska dejstva? to ne gre skupaj in nikoli ne bo šlo. VERA JE OPIJ ZA LJUDSTVO